måndag, januari 19

Te och kaka


Idag har jag något stort att fira! För sex månader sedan sa jag och Kalle till varandra att vi ville planera framtiden ihop. Det har varit härligt att vara gift med Kalle. Jag kan inte minnas att jag haft en roligare period. Det firas med te, min svägerska Erikas oerhört goda chokladkaka och Obamas bok vilken för övrigt varmt rekommenderas. Han blir formellt en mäktig person imorgon då han tar på sig rollen som USAs president. Jag tror att han har en hel del bra att tillföra världen.

fredag, januari 16

Att göra tråkiga saker



På senare tid har en viss lättja drabbat mig och jag har brottats med dilemmat att ibland behöva göra tråkiga saker. Att bygga något, kanske ett hus eller nya kunskaper, medför att man måste ta tag i vissa mindre roliga moment på vägen. Vill du bli lite mer kunnig inom IT och lära dig ett programspråk måste du (tydligen) kunna lite ekonomi. Dessutom, gör du inga tråkiga saker får du tillslut ingenting gjort. Jag måste alltså lära mig att ta mig förbi dessa hinder. Och jag som precis har fått smak på det goda livet.

Hur som helst, problemet aktualiserades för mig i och med min grundkurs i ekonomi (jag har i denna stund ett stort medkännande till alla ekonomer och ekonomistuderande). Efter en mycket ointressant studieperiod som tillslut kulminerade i en misslyckad tenta bestämde jag mig för att ta tag i problemet: Hur ska jag hantera det där med att göra något riktigt tråkigt?

På nätet hittade jag denna fyrastegsmodell av Andrew Peacock:

1. Gilla det

Svaret på frågan hur du lär dig att gilla något kan vara så enkel som att - låtsas att du gör det. Efter ett tag märker du att du inte behöver låtsas så mycket. Alternativt kan du ställa dig frågor som:
  • Vad finns det för fördelar med detta?
  • Hur hjälper detta mig i min personliga utveckling?
  • Hur växer jag genom att göra detta?
  • Vad kan jag göra samtidigt som detta som jag faktiskt finner nöje i (t ex lyssna på musik, titta på favoritvideos eller annat) Egen anmärkning: Detta kan vara svårt att göra om uppgiften kräver din fulla koncentration som till exempel viss typ av inlärning.
2. Om du inte kan gilla det, ha istället överseende med att det är tråkigt

Det näst lättaste är att bara le, ha överseende och göra det ändå. Le och använd din kropp på olika sätt: Sjung, dansa, gör det med entusiasm och stil ...

3. Om du inte kan gilla det eller ha överseende med det: förändra det

Ändra uppgiften så att den fungerar så att du gillar den. Ta ut delar, ändra ordningen, gör det på en annan plats. Gör uppgiften på nya sätt tills du hittar ett som du gillar eller kan stå ut med.

4. Om inga av ovanstående alternativ fungerar, undvik det


Slutligen, om allt annat misslyckas, undvik det. Detta är inte alltid ett alternativ eftersom du ibland bara måste genomföra vissa tråkiga saker. I sådana situationer ska du enligt Peacock använda dig av tillvägagångssättet i punkt 2.

Andra tänkare menar att vi istället bör utveckla vår förmåga att göra saker vi inte tycker om. Genom att lära oss detta blir vi bättre på att göra vad som måste göras i de situationer då det krävs. Genom att vänja oss vid att göra saker vi inte gillar kan det bli mycket lättare för oss att klara tuffa tider och övervinna eventuella problem över huvud taget. Gör du inte dina tråkiga saker är risken stor att du inte kommer någonstans alls. Du slutar lära, stannar i utvecklingen och kan drabbas av känslan av att stå still.

Nästa gång ska jag sätta mig på en trevlig plats, teckna T-konton i färg med Katie Melua i bakgrunden. Jag ska fundera på hur fint det kommer att bli när jag firar med mina trevliga, kunniga och intressanta kollegor att vi skapat ett så flexibelt och bra IT-system för HR-arbetet. Dessutom hanterar jag alla tråkigheter på vägen med finess och stil. Och ett leende.

måndag, januari 12

Tillbaks i Malmö


Sitter och tentapluggar i kylan med kalla fötter. Det känns ändå bra att vara tillbaks i Malmö för två veckor. Fikadejter vill jag ha i massor efter fredag. Jag uppmanar samtliga mina elva läsare att kontakta mig för te eller bubbel :). Jag nås på samma nummer som vanligt. Ser fram emot att träffa er!

fredag, januari 9

Roadtrip på egen hand

Körkortet har vidgat mina möjligheter att ta mig fram och se världen. Därför bestämde jag mig för att ta en roadtrip någonstans på egen hand. Min enda önskan var sol och pool max fyra timmars bilresa från San Diego som den senaste tiden retats med kyla. Jag tittade på Kalifornien-kartan och matchade med väderprognoser och fann en gammal jetset-pärla mitt ute i öknen: Palm Springs. Jag packade bikini, läxböcker och tandborste och gav mig av vid halv åtta på onsdag morgon.

Jag färdades genom ökenlandskap och utspridda städer. Tillslut tornade hon upp sig mitt i det torra och varma landskapet. Ett riktigt bra besök blev det. Poolen var varm, solen strålade och jag fick till och med se en drag-show där män i enorma peruker och lösögonfransar dansade på ett mäkta imponerande vis!











fredag, januari 2

PASSED



De sista månaderna av 2008 har inte varit särskilt produktiva. Kanske blir det annorlunda under året 2009. Igår använde jag tandtråd precis som jag lovat mig själv att göra en gång per dag under 2009. Idag har jag tagit körkort. Check och check på årets lista. Jag rockar! Än så länge :-)

torsdag, januari 1

Slutet gott, allting gott!



Kvällen chaufför glittrade!



Vi åkte till Kim och Louise i Carlsbad som bjöd in till nyårsfirande



Vi åt buffé tillsammans



Det skålades i champagne! Ernst höjer glaset för alla år som bara blir bättre och bättre. På alla sätt.



Gott nytt år!